’Fondsenwerver Hamas bij workshop Oxfam Novib’

’Fondsenwerver Hamas bij workshop Oxfam Novib’


Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) moet opheldering geven over een bij Oxfam Novib georganiseerde workshop waarbij de Hamas-fondsenwerver Abou Amin Rashed aanwezig was. Dat wil VVD-kamerlid Becker. Volgens Rashed, ook wel ’Abou Eenarm’ genoemd, waren er bij de bijeenkomst regeringsvertegenwoordigers zijn aanwezig.


„Klopt dit? En zo ja, wat doet de Nederlandse regering daar”, zegt Becker, die wil voorkomen dat de overheid met ontwikkelingsgeld bijdraagt aan de boycotbeweging voor Israël.


Volgens Oxfam Novib gaat het om een bijeenkomst van United Civilians for Peace, een samenwerking tussen Oxfam, Icco en Pax, die zich naar eigen zeggen inzet voor een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Voor de bijeenkomst waren vier Palestijnse experts uitgenodigd.


Of Rashed daarbij was, kan Oxfam niet zeggen. „Hij is in elk geval niet door ons uitgenodigd”, zegt een woordvoerder. „Over de vermeende banden van Abou Rashed hebben wij geen kennis.” Oxfam verklaart op geen enkele manier banden te hebben met Hamas. Voor de bijeenkomst zijn uitnodigingen verstuurd aan Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.


Rashed, die een Nederlands paspoort heeft, liep gisteren overigens gewoon rond in de Tweede Kamer. Hij bezocht een vergadering over de humanitaire en economische crisis in Gaza.