Ontmasker de Onderdrukkers

Een biertje drinken, uitgaan met vriendinnen, samenwonen; het is voor ons vanzelfsprekend. We voelen ons vrij om te doen wat we willen. Onze moeders hebben een emancipatiestrijd gestreden en zeiden toen we kleine meisjes waren: “Reach for the top, je kunt in Nederland alles worden wat je wilt! “

Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Zelfbeschikking is voor vrouwen in bepaalde gemeenschappen nog steeds een droom. Religie en cultuur worden daar gebruikt als excuus om het recht op eigen keuzes van vrouwen te blokkeren. Je kunt het je niet voorstellen, maar er zijn volwassen dames die geen eigen bankpas hebben. Of niet durven te scheiden uit angst voor eerwraak. Een zorgwekkende hype is het zogenaamde ‘exposen’, het ontmaskeren van meisjes en vrouwen op internet. In whatsappgroepen met suggestieve namen als “hoofddoekjes 18+” worden door mannen met een migrantenachtergrond telefoonnummers en foto’s gedeeld. Meisjes worden er hoer genoemd, omdat ze zich met hun moderne kleding of liefdesleven onzedelijk zouden gedragen. Deze meiden moeten vervolgens vrezen voor hun leven.

Juist op internationale vrouwendag pleiten wij voor een nationaal verzet tegen deze door religie en cultuur gevoede onderdrukking van vrouwen. Godsdienst, traditie of sociale controle mag in onze liberale rechtsstaat geen vrijbrief zijn om inbreuk te maken op het recht op zelfbeschikking. Waar halen deze mannen die nota bene al hun hele leven genieten van de Nederlandse vrijheden het lef vandaan om diezelfde vrijheid aan vrouwen te ontzeggen? Als je denkt dat je een meisje op internet of op straat hoer kunt noemen omdat haar kleding of gedrag je ‘eer’ aantast, dan is je integratie faliekant mislukt. Dan moet jij je heel snel aanpassen en niet de dame in kwestie.

De politiek moet een bondgenoot zijn in de emancipatiestrijd van alle vrouwen. Maar te vaak gaat dat mis. Onlangs bleek dat gemeenten vooral moeite doen mannelijke migranten aan het werk te helpen. Daarmee geeft de overheid het verkeerde signaal: accepteren dat vrouwen binnen blijven zitten, de taal niet leren spreken, afhankelijk blijven. Als we integratie en emancipatie echt serieus nemen, moet de norm zijn dat alle vrouwen in dit land meedoen. Dan moeten wij ons ervoor inzetten dat zij zich kunnen ontworstelen aan een situatie van onderdrukking. Door te zorgen dat zij veilig aangifte kunnen doen van bedreiging of eergerelateerd geweld en deze aangiftes serieus te behandelen. Door intolerante mannen achter slot en grendel te zetten in plaats van bedreigde vrouwen op te moeten vangen in ‘blijf van m’n lijf huizen’. Door ‘exposing’ en wraakporno strafbaar te stellen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. En ook door ongewenste conservatieve beïnvloeding in gebedshuizen en moskeeën serieus en consistent te bestrijden. Over deze en andere maatregelen vragen wij vandaag een debat met het kabinet.

Het zijn niet de dappere geëmancipeerde vrouwen die ontmaskerd moeten worden, het zijn hun laffe onderdrukkers! In Nederland mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Die vrijheid zullen wij altijd verdedigen, ook voor diegenen die dat nu zelf niet kunnen.

 Bente Becker en Dilan Yezilgoz

 

Zet cookies aan om de video te tonen.