Schriftelijke vragen over onduidelijke informatie aan het mkb over de EU-exportsancties tegen Rusland (antwoorden in de bijlage)

 

Schriftelijke vragen van het lid Becker (VVD) aan de minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking over “EU-exportsancties Rusland te onduidelijk”.

 

1. Kent u het bericht EU-exportsancties Rusland te onduidelijk? 

 

2. Is het juist dat de export naar Rusland in de eerste helft van het jaar met 35% is toegenomen? Hoeveel van deze toename zit bij het MKB?

 

3. Kunt u aangeven hoe ondernemers momenteel vanuit de overheid worden geholpen met informatie over export naar sanctielanden en welke rol RVO hierin speelt?

 

4. Herkent u het beeld dat veel bedrijven, en met name het MKB, niet goed weten wat ze wel en niet naar Rusland mogen exporteren en dat dit mede wordt veroorzaakt doordat informatie niet eenvoudig voor bedrijven toegankelijk is?

 

5. Herkent u het beeld dat met name voor het MKB moeilijk te achterhalen is wie de uiteindelijke eindgebruiker en/of het uiteindelijke eindgebruik van het product in Rusland is, en of sprake is van gesanctioneerde personen en eigendomsstructuren,  terwijl dit wel een verplichting conform de sanctiewetgeving is? Hoe helpt de overheid deze grote groep bedrijven dit toch inzichtelijk te maken?

 

6. Bent u er bekend mee dat MKB-bedrijven vaak geen of moeilijk inzicht hebben in hoe betaling vanuit Rusland plaatsvindt en welke banken daarbij betrokken zijn? Is het juist dat Nederlandse banken verplicht zijn dit te controleren, maar de verantwoordelijkheid veelal bij MKB bedrijven neerleggen?

 

7. Is het juist dat het handboek Rusland verouderd is en de criteria voor de toetsing op een vergunning voor Rusland niet van tevoren voor ondernemers inzichtelijk zijn en zo ja, waarom is dat niet op orde?

 

8. Is het juist dat de doorlooptijden voor een vergunning niet altijd gehaald worden en kunt u inzichtelijk maken hoeveel aanvragen in 2015, 2016 en 2017 jaar zijn ingediend voor export naar Rusland en hoe vaak de oorspronkelijke doorlooptijd verlengd moest worden?

 

9. Bent u met ons van mening dat het van groot belang is dat het bedrijfsleven profiteert van de aantrekkende economie en handelskansen moet kunnen grijpen en daarin niet belemmerd moet worden door een gebrek aan informatie over vergunningscriteria en/of lange doorlooptijden?

 

10. Bent u bereid zo snel mogelijk de informatievoorziening naar ondernemers en met name het MKB over sanctielanden, en dus ook het sanctiebeleid voor Rusland, te verbeteren door bijvoorbeeld een toegankelijke website en/of een app, en er naar te streven alle vergunningsaanvragen tenminste binnen de doorlooptijd af te handelen? Zo ja, kunt u dit spoedig realiseren en de Kamer informeren over de voorgenomen aanpak? Zo nee, waarom niet?

 

Klik hier om het artikel van BNR te lezen.