Kamervragen over de protectionistische houding van de Verenigde Staten binnen de World Trade Organisation (antwoorden in de bijlage)

Vragen van het lid Becker (VVD) aan de minister van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking over de protectionistische houding van de Verenigde Staten binnen de World Trade Organisation

 

  1. Bent u bekend met het bericht “Trump is fighting an open war on trade. His stealth war on trade may be even more important.”?  
  2. Kunt u de in het artikel beschreven situatie bevestigen? Klopt het dat de Verenigde Staten achter de schermen benoemingen tegenhouden van leden voor de Appellate Body van de WTO? Gebeurt dit met het oogmerk invloed uit te oefenen op de Appellate Body en op de bredere koers van de WTO? Graag een toelichting.
  3. Hoe past deze houding in het bredere geheel van (protectionistische) maatregelen en uitspraken die zijn genomen/gedaan door president Trump, onder andere ten aanzien van mogelijke importheffingen op Europees staal? Welke gevolgen heeft deze houding volgens u voor het multilaterale, op regels gebaseerde, onafhankelijke handelssysteem?
  4. Welke mogelijke, concrete gevolgen heeft het voor de WTO, voor de Europese Unie en voor Nederland als deze impasse aanhoudt en als de Verenigde Staten daadwerkelijk overgaan tot het afhandelen van handelsgeschillen buiten het WTO-systeem of het niet naleven van WTO-uitspraken? Graag een toelichting.
  5. Wordt deze kwestie besproken in WTO-verband en in EU verband? Zo ja, kunt u schetsen hoe die gesprekken eruit zien en wat de uitkomsten zijn? Zo nee, bent u voornemens dit onderwerp alsnog te agenderen?
  6. Heeft u deze kwestie besproken binnen bilaterale contacten met de Verenigde Staten? Zo ja, wat heeft u besproken en wat was de reactie aan Amerikaanse zijde? Zo nee, bent u voornemens dit alsnog te doen? Graag een toelichting.
  7. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het Algemeen Overleg Handels- en investeringsbevordering van 5 oktober a.s?

 

Klik hier om het originele artikel van The Washington Post te lezen