Vragen van de leden Becker, Ten Broeke & Van den Bosch (allen VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking & Defensie over landen die in Nederland onderdelen voor massavernietigingswapens proberen te kopen
- Bent u bekend met het bericht “Nederland is supermarkt voor landen die kernwapens maken?”
- Wat is uw reactie op de uitspraken van Directeur MIVD generaal-majoor Onno Eichelsheim dat landen als Iran, Syrië en Pakistan graag ‘winkelen’ in Nederland voor onderdelen die gebruikt (kunnen) worden in programma’s voor massavernietigingswapens?
- Is het bekend of dergelijke aankopen – die zijn gebruikt voor de ontwikkeling of bij de productie van massavernietigingswapens – succesvol zijn gedaan in ons land? Zo ja, om welke gevallen gaat het uitgesplitst voor landen en wapens? Wat is er in die gevallen achteraf ondernomen tegen het aankopende land? En wat om herhaling te voorkomen?
- Wat onderneemt Nederland momenteel – ook in internationaal verband – om dergelijke aankopen in ons land tegen te gaan? Bent u van mening dat dit voldoende is, of bestaat volgens u de noodzaak om extra maatregelen te nemen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u toelichten aan welke maatregelen gedacht moet worden?
- Bent u – net als Generaal-majoor Eichelsheim – van mening dat bedrijven en kennisinstellingen zich onvoldoende bewust zijn van het risico dat landen dergelijke aankopen ook in Nederland pogen te doen? Zo ja, waaruit blijkt dat?
- Wat wordt gedaan om betere bewustwording te genereren bij dergelijke bedrijven en instellingen? Bestaat specifiek beleid op dit terrein? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u daar een beeld van schetsen?
- Kunt u zich vinden in de conclusie dat het MKB in het bijzonder kwetsbaar is voor de risico’s op dit terrein? Zo ja, wat wordt specifiek gedaan om deze kwetsbaarheid bij het MKB te verkleinen? Ziet u mogelijkheden om meer proactieve maatregelen te nemen ter bescherming van het MKB? Graag een toelichting.
- Bestaat er een zwarte lijst met daarop personen/bedrijven/instellingen die bekend staan als tussenpersoon/-bedrijf/-instelling voor dergelijke aankopen? Zo nee, waarom niet en bent u voornemens alsnog een dergelijke lijst op te stellen in internationaal verband? Zo ja, wordt die lijst proactief gedeeld met Nederlandse bedrijven en instellingen die kwetsbaar zijn op dit terrein? Graag een toelichting.
Klik hier om het originele artikel van het AD te lezen.