Schriftelijke vragen over de vrijwillige ouderbijdrage (antwoorden in de bijlage)

Schriftelijke vragen van het lid Becker  (VVD) aan de staatssecretaris van OCW naar aanleiding van het onderzoek van RTL nieuws dat ouders hun keuze voor een school zouden laten afhangen van de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage 


  1. Kent u het onderzoek van RTL nieuws naar de vrijwillige ouderbijdrage op middelbare scholen en zo ja, wat vindt u van de uitkomsten?

  2. Bent u het met ons eens dat verschillen tussen de vrijwillige ouderbijdrages geen probleem hoeven te zijn zolang scholen duidelijk aan ouders communiceren dat de vrijwillige ouderbijdrage ook echt vrijwillig is en ouders het gesprek kunnen aangaan over de hoogte van het bedrag?

  3. Heeft u inzicht in de mate waarin scholen helder communiceren dat de vrijwillige ouderbijdrage vrijwillig is? Hoeveel scholen doen dit niet op de juiste wijze en hoe vaak heeft de Inspectie hier al op moeten ingrijpen? Kunt u dit inzicht aan de Kamer verstrekken, of bent u bereid hier onderzoek naar te doen?

  4. Kunt u aangeven of scholen ouders in voldoende mate in staat stellen het gesprek aan te gaan over de hoogte van de bijdrage? Is het in de regel een onderwerp dat wordt besproken in de medezeggenschapsraad? Kunt u dit inzicht aan de Kamer verstrekken, of bent u bereid hier onderzoek naar te doen?

  5. Is het juist dat de vrijwillige ouderbijdrage niet gebruikt mag worden voor de kerntaken van het onderwijs, maar bedoeld is voor extra activiteiten? In hoeverre houden scholen zich hieraan en hoe houdt de Inspectie daar toezicht op? 



Klik hier om het artikel van RTL Nieuws te lezen