Schriftelijke vragen over het Amerikaanse onderzoek naar staaldumping (Antwoorden in de bijlage)

Amerika stelt een onderzoek in naar de staalimporten en de gevolgen die dit heeft voor Amerika. Wat de gevolgen zijn van de uitkomsten van dit onderzoek voor Nederland is goed om te weten. Daarom heb ik de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vragen gesteld over hoe zij naar dit onderzoek kijkt en wat zij met de uitkomsten gaat doen.

Vragen van het lid Becker (VVD) aan de minister van Buitenlandse Handel over een Amerikaans onderzoek naar staalimporten/staaldumping

 

  1. Bent u bekend met het bericht “Ook Trump komt in verzet tegen staaldump 
  2. Kunt u bevestigen dat de Amerikaanse president opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar staalimporten/staaldumping en de effecten daarvan? Zo ja, kunt u die opdracht nader toelichten? Wat is de insteek en wat gaat precies onderzocht worden?
  3. Hoe verhoudt dit Amerikaanse onderzoek zich tot het onderzoek naar staaldumping dat reeds is uitgevoerd door de Europese Unie? Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten?
  4. Wat is uw reactie op het feit dat de Verenigde Staten hun staalindustrie aanmerken als een kwestie van nationale veiligheid? Denkt u dat protectionistische maatregelen hiermee voor de Verenigde Staten makkelijker in te voeren zijn dan voor de Europese Unie, die dit (vooralsnog) niet als een veiligheidskwestie benadert?
  5. Is het mogelijk dat protectionistische maatregelen, die eventueel voortvloeien uit de resultaten van het Amerikaanse onderzoek, ook de staalindustrie in Europa en Nederland negatief gaan treffen? Zo ja,  aan welke consequenties moet dan worden gedacht? Kunt u in uw reactie rekening houden met actuele marktaandelen?
  6. Bent u met de VVD-fractie van mening dat het onwenselijk is dat legitieme maatregelen tegen (staal)dumping ook de staalindustrie treffen in landen die niets met die dumping te maken hebben en daar vervolgens marktverstorend werken?
  7. Bent u zich bewust van zorgen die hierover leven binnen de staalindustrie in Nederland? En bent u hierover in gesprek met deze bedrijven? Graag een toelichting.
  8. Bent u van plan het onderzoek en de mogelijke negatieve uitkomsten daarvan proactief te bespreken met uw Amerikaanse collega? Zo ja, wanneer bent u van plan dit onderwerp aan de orde te stellen en wat is uw inzet daarbij? Zo nee, waarom niet?
  9. Staat dit onderwerp geagendeerd om te worden besproken binnen de Europese Unie? Zo ja, wanneer en wat gaat de Nederlandse inzet daarbij zijn?
  10. Wilt u toezeggen de Tweede Kamer tijdig te zullen informeren over de uitkomst van gesprekken die u over dit onderwerp voert met Amerikaanse en Europese collega’s en over de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek?

 

Klik hier om het artikel van Trouw te lezen (21-04-2017)