Schriftelijke vragen over de paasviering op Christelijke scholen (Antwoorden in de bijlage)

Waarom zouden Christelijke scholen de paasviering afzwakken? Om te achterhalen wat er nou precies gebeurt is hebben mijn VVD collega Malik Azmani en ik, vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vragen van de leden Becker en Azmani (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht “Christelijke scholen zwakken paasviering af”

 

1. Bent u bekend met het bericht “Christelijke scholen zwakken paasviering af”?

 

2. Deelt u de mening dat scholen en zeker bijzondere scholen een grote mate van vrijheid moeten hebben om hun onderwijs in lijn met hun eigen geloofs- of levensovertuiging in te richten?

 

3. Kent u de motieven van de scholen om de paasviering aan te passen? Is dit uit eigen overweging gebeurd? Is er druk uitgeoefend door leerlingen en/of ouders? Is er wellicht sprake van handelingsverlegenheid?

 

4. Is hier sprake van zelfcensuur? Hoe wordt op deze scholen omgegaan met gesprekken over de Nederlandse normen en waarden? 

 

5. Deelt u de mening van de VVD  dat leraren of schoolleiders zich altijd gesteund moeten voelen door het ministerie om zelfcensuur aan te kunnen kaarten?

 

6. Wat is de stand van zaken van de eerder aangekondigde wettelijke aanscherping om de burgerschapsopdracht van het onderwijs aan te scherpen?

 

7. Bent u met de VVD van mening dat scholen een taak hebben om integratie te bevorderen? Dat het gesprek moet worden aangegaan over (culturele dan wel religieuze) verschillen, zodat kinderen ook leren omgaan met verschillen en die leren accepteren?

Klik hier om het artikel van het Algemeen Dagblad te lezen (12-04-2017)